Laat mensen ervaren hoe muziek de smaak van chocolade kan beinvloeden

HOE HET ALLEMAAL BEGON

The Sound of Chocolate is een van de winnaars van Make Brussels 2016, een wedstrijd die gelanceerd werd om Brussel als creatieve stad op de kaart te zetten. De organisatie achter het concept is The Sound of Flavour. Die wil met dit concept een innovatieve laag toevoegen aan een van de iconen van België.

Door mensen uit te nodigen om chocolade in combinatie met muziek te proeven willen we hen bewust maken van de interactie tussen onze zintuigen tijdens het eten. Wat je hoort, ziet en aanraakt zal je smaak beïnvloeden. Met deze unieke multisensoriële reis, waarvoor lokale chocolatiers, muzikanten en wetenschappers de handen in elkaar sloegen, hebben we een innovatief maar tegelijk origineel Brussels cadeau gecreëerd.

ONTDEK JE ZINTUIGEN

Als eerste wapenfeit lanceert The Sound of Chocolate een gelimiteerde editie van een chocoladebox die we samen met lokale chocolatiers en muzikanten hebben ontwikkeld. Het linken van de chocolade aan de muziek gebeurde in twee verschillende stappen. In een eerste fase hebben we de identiteit van de chocolatier aan die van een Brusselse groep gekoppeld. Op die manier maakt de muziek essentieel deel uit van het chocoladerecept.

In een tweede fase onderzochten we op basis van wetenschappelijk onderzoek hoe muziek de smaak van de chocolade kan beïnvloeden. Zo hebben we bijvoorbeeld voor bepaalde liedjes gekozen omdat ze de zoetheid van de chocolade versterken, terwijl andere net de bitterheid accentueren. Nog andere vertegenwoordigen dan weer perfect de emoties die we in deze proeverij willen integreren.

In de gids die je krijgt wanneer je een van de chocoladeboxen koopt, vind je meer gedetailleerde informatie over elk liedje en het potentiële effect ervan op je smaak.

Wie meer wil weten over het algemene wetenschappelijk onderzoek achter dit project, kan terecht op de Engelstalige website Sonic.Taste.

De creatieve partners

LEONIDAS X MARIE DAULNE (ZAP MAMA)

Een van de voornaamste missies van de stichter van Leonidas, de Griek Leonidas George Kestekides, bestond erin om een luxueus product als chocolade om te vormen tot een toegankelijk product voor iedereen, zonder daarbij in te boeten op de hoogste kwaliteit en de onberispelijke versheid. De pralines, die sinds 1913 intussen door de vierde generatie van de familie in Brussel worden gemaakt, zijn bedoeld om te delen.

Bezoek de website van Leonidas

Marie Daulne (aka Zap Mama) is een sonische styliste die het vertellen van verhalen combineert met een organische, creatieve expressie via het gebruik van de tonaliteit van de menselijke stem. De voorbije twintig jaar verwierf de Belgisch-Congolese diva wereldfaam met haar unieke klank, waarbij ze naadloos Afrikaanse, Amerikaanse en Europese invloeden en genres als R&B en jazz met tribale, polyfone stemgeluiden vermengt.

Bezoek de website van Zap Mama

FREDERIC BLONDEEL X DUO AERT

Om de perfecte smaak te kunnen creëren reist Frederic Blondeel zelf naar de cacaoplantages om er de bonen te selecteren. Voor de productie in zijn Brussels atelier combineert hij traditionele machines met de meest moderne technieken. Deze intense zoektocht resulteert in krachtige, gesofisticeerde pralines en chocolade die hij maar wat graag deelt met iedereen die van eerlijke, artisanale producten houdt.

Bezoek de website van Frederic Blondeel

Met Duo Aert brengen gitarist Thomas Van Bogaert en violist Delejan Brynaert een intiem, vooral klassiek repertoire waarbij de levendigheid van de viool en de zuiderse atmosfeer van de gitaar mooi versmelten. Om mensen te laten ervaren hoe muziek de smaak kan beïnvloeden combineren deze jonge talenten hun muziek met culinair plezier.Bezoek de website van Duo Aert

PASSION CHOCOLAT X BAIKONOUR

Voor haar artisanaal gemaakte pralines gebruikt Passion Chocolat alleen de meest kwalitatieve en nauwkeurig uitgekozen ingrediënten. Op die manier wil Massimo Ori zijn klanten vergeten smaken opnieuw laten ontdekken. Dankzij de voortdurende zoektocht naar vernieuwing kan Passion Chocolat de authentieke basisformules integreren in een breed gamma van bijzonder verfijnde pralines, waarin passie en plezier elkaar ontmoeten.

Bezoek de website van Passion Chocolat

Toen gitarist Pierre André en keyboardspeler Gaspard Giersé de Spaanse zangeres Patricia Trejo ontmoetten, waren ze meteen onder de indruk van haar adembenemende stem. Samen wil het trio verhalen vertellen di een volledig nieuw universum oproepen. Met zijn mix van sensuele Franse teksten, een synthesizer en een elektrische gitaar brengt Baïkonour hybride werelden samen.


Bezoek de website van Baïkonour

ONS TEAM

Portrait Elien Haentjens

Elien Haentjens

werkt sinds 2006 als freelance journalist gespecialiseerd in kunst, lifestyle en vooral design voor de belangrijkste Belgische magazines en kranten. Sinds 2012 cureert en organiseert ze ook tentoonstellingen in Brazilië. Daarmee wil ze de diversiteit, creativiteit en kwaliteit van Belgisch design in de kijker zetten. Haar passies zijn kunst, design, Brussel en lekker eten.

Portrait Felipe Reinoso Carvalho

Felipe Reinoso Carvalho

heeft meer dan vijftien jaar professionele ervaring in het ontwerp van klanken. Op dit moment werkt hij voor de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven aan een doctoraat waarvoor hij onderzoekt hoe al onze zintuigen – en vooral geluid – extra waarde kunnen toevoegen aan onze ervaring tijdens het eten of drinken. Zijn passies zijn muziek en, vanzelfsprekend, Belgische chocolade.

Portrait Peter Oliveira Passos

Peter Oliveira Passos

heeft een bachelordiploma communicatie, en een master in politieke wetenschappen en internationale relaties. Hij heeft voor internationale organisaties zoals de Verenigde Naties of ngo’s gewerkt, en werkt op dit moment in het domein van de culturele diplomatie.